1/9/2018

Συνέντευξη Δημήτρη Πολυμενάκου της Μαξουλι ΑΕ στο ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ τεύχος Σεπτεμβρίου 2018



Στο Λακωνικό Τρίγωνο Γεννιέται το Εξτρα Παρθένο της Οικογένειας Πολυμενάκου


Στην καρδιά της Λακωνικής γης βρίσκεται το πιο φημισμένο παγκοσμίως ελληνικό προϊόν: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εδώ και αιώνες οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αφιερωθεί στην παραγωγή του. 
Τρεις γενιές της Οικογένειας Πολυμενάκου πιστεύουν στην ελληνική γη. «Τότε που ήμασταν παιδιά ακούγαμε τον Παππού μας να λέει: “Καλό μαξούλι να μας δώσει ο Θεός”. Η ευχή του, όπως και όλων των παραγωγών, ήταν να έχουν καλή σοδειά». Με τη φράση αυτή, ο Δημήτρης Πολυμενάκος, ένας εκ των τριών αδελφών της τρίτης γενιάς, περιγράφει το δέσιμο της Οικογένειας με τη γη της. Τα τρία αδέλφια, ο Δημήτρης, ο Θανάσης και ο Λεωνίδας, πήραν τη μεγάλη απόφαση το 2000 και προχώρησαν στην τυποποίηση -Καταρχήν του οικογενειακού ελαιόλαδου. Έχουν δε ξεκάθαρη άποψη για την επόμενη μέρα του ελληνικού θησαυρού: «Η τυποποίηση είναι μονόδρομος για την προοπτική του ελληνικού ελαιόλαδου». Άλλωστε οι «ετικέτες» του δικού τους ελαιόλαδου είναι αναγνωρίσιμες ανά τον κόσμο, καθώς το 95% εξάγεται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, ενώ φέτος μπήκαν και στις αγορές Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνίας.

«Δεν υπάρχουμε χωρίς το προϊόν μας»


Πιστεύω τους είναι ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στη γη της. «Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τον παραγωγό για να έχουμε καλύτερο προϊόν. Το προϊόν από μόνο του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Άλλωστε κι εμείς χωρίς το προϊόν δεν υπάρχουμε». Με τα λόγια αυτά ο Δημήτρης Πολυμενάκος μας περιγράφει την αλληλεξάρτηση μεταξύ ελαιοπαραγωγού και επιχειρηματία, αλλά και των δυο τους από την ελιά. Μια σχέση που τους οδήγησε στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς. Για τους αδελφούς Πολυμενάκου «το μέλλον βρίσκεται στη Συμβολαιακή Γεωργία. Αυτός είναι ο δρόμος για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ρευστό όταν το χρειάζονται. Ρευστό, το οποίο είναι αναγκαίο ιδιαίτερα κατά την περίοδο της συγκομιδής που απαιτεί εργατικά χέρια. Όσο για το ελαιοτριβείο έχουμε τη δυνατότητα αποδέσμευσης πόρων, που μπορούμε να επενδύσουμε σε νέα προϊόντα».

Στο Λάγιο Λακωνίας


Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα πήρε τη μορφή ανώνυμης ενώ ξεκίνησε την πορεία της το 1999, βρίσκεται στο Λάγιο Λακωνίας και είναι πλήρως καθετοποιημένη από την καλλιέργεια των δέντρων, τη σύνθλιψη -έκθλιψη ελαιόκαρπου, την τυποποίηση μέχρι το τελικό προϊόν στο ράφι. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής, οι 2.000 συνεργάτες -ελαιοπαραγωγοί στο Λακωνικό τρίγωνο: Σπάρτη, Σκάλα, Γύθειο δίνουν την τελευταία φροντίδα στα χιλιάδες ελαιόδεντρα, υπεραιωνόβια και νεότερα, με Κορωνέικη (κατά 80%) και Αθηνολιά (20%), που μας χαρίζουν το Πολύτιμο ελαιόλαδο. «Φέτος ευτυχώς δεν είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε το 70% της παραγωγής, καθώς στην περιοχή της Σπάρτης οι ελιές θα έχουν μειωμένη απόδοση, μετά από μια χρονιά (περσινή) υψηλής παραγωγής» σημειώνει ο κ.Πολυμενάκος. 


Η μεγάλη γκάμα προϊόντων είναι το βιολογικό έξτρα παρθένο, για το οποίο τόσο η καλλιέργεια όσο και το τελικό προϊόν είναι Πιστοποιημένα. Η έτερη κατηγορία είναι το έξτρα παρθένο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η καλλιέργεια και η παραγωγή γίνεται υπό την εποπτεία γεωπόνων που φροντίζουν για την απόλυτα αναγκαία χρήση λιπασμάτων. Το αποτέλεσμα είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε ανταγωνιστική τιμή. Κύρια brands είναι το «300», το «Fillo» το «Maxouli», και το «ProAgro». Το Maxouli πωλείται σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, ενώ το «300» φιγουράρει σε ντελικατέσσεν Ευρώπης και Αμερικής.
Τα αδέλφια Πολυμενάκου εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες τεχνικές στην παραγωγή. Συστήματα ασφάλειας τροφίμων που αφορούν στον πλήρη έλεγχο της κάθε παρτίδας ελιάς, σύγχρονα μηχανήματα μεγάλης δυναμικότητας καθώς και συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ευφυούς γεωργίας. Μέσω του μετεωρολογικού σταθμού που είναι εγκαταστημένος στα οικογενειακά κτήματα και τα «μηνύματα» που στέλνει στον υπολογιστή παρακολουθούν το μικροκλίμα, οπό-τε γνωρίζουν πότε πρέπει να ποτίσουν και. πόσο νερό θα ρίξουν. Καθοριστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Πολυμενάκος, ο γεωπόνος της οικογένειας.


Η επιχείρηση διαθέτει επίσης δύο γεωπόνους, οποίοι συμβουλεύουν τους παραγωγούς.
Απέναντι από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, τα αδέλφια Πολυμενάκου δημιούργησαν ένα χώρο με τα προϊόντα της Λακωνικής γης. Στο χώρο «300» οι επισκέπτες μπορεί να βρουν μια μεγάλη ποικιλία ελαιόλαδων της εταιρείας αλλά και πλήθος από παραδοσιακά προϊόντα αποκλειστικά από τη Λακωνία.

Τα τρία αδέλφια, ο Δημήτρης (φώτο δεξία) ( ο Θανάσης και ο Λεωνίδας, έχουν δε ξεκάθαρη άποψη για την επόμενη μέρα του ελληνικού θησαυρού. Η τυποποίηση είναι για την οικογένεια Πολυμενάκου μονόδρομος για την προοπτική του ελληνικού ελαιόλαδου.

ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 σελ 59

5/1/2018

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για Συμβολαιακή Γεωργία με την επιχείρηση "Πολυμενάκος Δημήτριος"

Σε μία νέα συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας με την επιχείρηση "Πολυμενάκος Δημήτριος"
προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιχείρηση "Πολυμενάκος Δημήτριος" με
έδρα το Λάγιο Λακωνίας, δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής-επεξεργασίας-εμπορίας
και τυποποίησης ελαιολάδου από το έτος 1999. Έχοντας αναγνωρίσει την απήχηση του ελληνικού
ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιχείρηση επεξεργάζεται τον ελαιόκαρπο με όλη την
απαιτούμενη φροντίδα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών, με απώτερο σκοπό
την παραγωγή προϊόντος άριστης ποιότητας με κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό. Επιπλέον, η
επιχείρηση επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας, έχει εγκαταστήσει σε ιδιόκτητα
κτήματα μετεωρολογικό σταθμό, για την παρακολούθηση μικροκλίματος και τον σωστό
προγραμματισμό της ποσότητας νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση της καλλιέργειας,
στον κατάλληλο χρόνο.

Η παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης είναι καθετοποιημένης μορφής, ξεκινά από την
καλλιέργεια των ελαιόδεντρων και φθάνει στον καταναλωτή με τυποποιημένο προϊόν .
Οιτρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων της είναι το extra παρθένο ελαιόλαδο με χαρακτηριστικό
άρωμα και χρώμα, το οποίο προέρχεται και από την καλλιέργεια ιδιόκτητων εκτάσεων της
επιχείρησης, το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν ειδικών βιολογικών καλλιεργειών, και
το έξτρα παρθένο ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας υπό την
εποπτεία γεωπόνων. Κύρια brands της επιχείρησης είναι το "300" το "Fillo" το "Maxouli", και το
"ProAgro". Το έτος 2015, η επιχείρηση διακρίθηκε με το βραβείο ανώτερης γεύσης και ποιότητας
για το extra παρθένο ελαιόλαδο "MAXOULI" από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi
με έδρα τις Βρυξέλλες, και επίσης το έτος 2016 απέσπασε χάλκινη διάκριση στο Διεθνή
Διαγωνισμό Ελαιόλαδου στο Λονδίνο για το " Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής
300". Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της επιχείρησης κατευθύνεται σε ΗΠΑ, Αγγλία,
Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία, σε μεγάλες αλυσίδες super market καθώς και
σε καταστήματα Delicatessen.
Μέσωτου προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει στη
διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη
χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να
παραδώσει στην επιχείρηση.
Η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας, αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση
και πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη του αγροτικού
επιχειρείν και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα
της οικονομίας.



http://www.capital.gr/epixeiriseis/3264426/sumfonia-tis-trapezas-peiraios-gia-sumbolaiaki-georgia-me-tin-epixeirisi-polumenakos-dimitrios






28/11/2016

Το Maxouli Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Διακρίθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ανώτερης Γεύσης και Ποιότητας στις Βρυξέλλες 2015

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι το Maxouli έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διακρίθηκε με το βραβείο Ανώτερης Γεύσης και ποιότητας (2015 )απο το Διεθνή Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας. Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας -iTQi- με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ο κορυφαίος οργανισμός που έχει ως στόχο τη δοκιμή και την προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κριτές επιλέγονται από τις 16 πιο αναγνωρισμένες λέσχες μαγείρων και γευσιγνωστών στην Ευρώπη όπως τις Maîtres Cuisiniers de France, Academy of Culinary Arts, Hellenic Chefs' Association (Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων), Académie Culinaire de France, Verband der Köche Deutschlands, Federación de Asociaciones de Cocineros de España, Federerazione dei Cuochi Italiana, Årets Kock of Sweden, Euro-Toques, Gilde Van Nederlandse Meesterkoks, Associação de Cozinheiros Profissionais de Portugal, Craft Guild of Chefs, Turkish Cooks Association, World Master Chefs Society (WMCS), Nordic Chefs Assosiation (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Ισλανδία) και Association de la Sommellerie Internationale (ASI).

Το βραβείο ανώτερης γεύσης είναι μια μοναδική αναγνώριση της ποιότητας προϊόντων, βασισμένη στην κρίση τους χωρις την παροχή βασικών πληροφοριών, απο μεγάλους Σεφ και Γευσιγνώστες, εξαίρετους διαμορφωτές γνώμης και εμπεριστατωμένα ειδικευμένους σε θέματα γεύσης.

9/11/2016

To Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο 300 πήρε τη χάλκινη διάκριση στο Λονδίνο IOOC

 Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής 300 πήρε τη χάλκινη διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιόλαδου στο Λονδίνο το 2016.  Παραγωγοί Ελαιόλαδου από όλο  το κόσμο παίρνουν μέρος στο διαγωνίσμό, τα προϊόντα δεν ανταγωνίζονται μεταξύ του αλλά κρίνονται με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν τεθεί από τη Διεθνή κριτική επιτροπή.

Σκοπός του διαγωνισμού  ΙOOC είναι

α) Η προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοκαλλιεργητών, ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβείων, τυποποιητών και λιανοπωλητών οι οποίοι διαθέτουν νομίμως τυποποιημένο το προϊόν τους, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του επωνύμου προϊόντος τους προωθώντας την χρήση του ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας σε όλη την γκάμα των πεδίων χρήσης και κατανάλωσης του.

β) Η προώθηση της γνώσης της ιδιαίτερης αξίας και των υγιεινών / θρεπτικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου της Ελληνικής (και Μεσογειακής) διατροφής σε νέους καταναλωτές μικρής ηλικίας (σχολεία), σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, βιοτέχνες, ιδιαίτερα σε σχολές μαγειρικής γαστρονομίας και σε εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

γ) Η προώθηση της διαφορετικότητας των ποικιλιών και της υψηλής ποιότητας των ελαιόλαδων που παράγονται με σκοπό την αύξηση της γνώσης των γευστικών διαφορών τους.

12/3/2010

Νέα αντικαρκινικά συστατικά του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου

Το καλής ποιότητας έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο περιέχει φυτοχημικά συστατικά σημαντικά για την υγεία, καθώς μπορούν να πυροδοτήσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Φως  ρίχνει στην από καιρό διαπιστωμένη ευεργετική επίδραση της πλούσιας σε λάδι μεσογειακής δίαιτας για την μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, νέα έρευνα από Ισπανούς επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης "BMC Cancer". Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Χαβιέ Μενέντεζ, αναζήτησαν ποια είδη ελαιολάδου είναι πιο ενεργά στην καταπολέμηση του καρκίνου και διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, ότι όλα τα μεγάλα συμπλέγματα από φαινόλες που βρίσκονται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, καταπιέζουν την ανεξέλεγκτη έκφραση του γονιδίου HER2, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις όγκων του μαστού.

Το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, είναι το ελαιόλαδο που προκύπτει από την επεξεργασία των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών και έτσι περιέχει φυτοχημικά που αλλιώς θα χάνονταν κατά την φάση της επεξεργασίας. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι αυτές οι φυτοχημικές πολυφαινόλες περιορίζουν αποτελεσματικά την ενεργοποίηση του γονιδίου HER2. Από την άλλη όμως, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φυτοχημικών παρατηρήθηκαν σε συγκεντρώσεις τέτοιες που είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθούν στην πραγματική ζωή, με την κατανάλωση ελαιόλαδου. Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτές οι πολυφαινόλες του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλής βάση για το σχεδιασμό νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-